Vanhentuneiden siemenpussien tyhjennystä eli okran ja paprikan kylvöjä

Minulla on vuosikausia vanha pyöreä peltinen keksirasia, joka on kuvioitu Beatrix Potterin Petteri Kaniini-aiheella. Tuossa aarrerasiassa säilytän siemeniä, joista osa on jäänyt kylvöistä yli ja osa on omia keräämiäni.

Eilen innostuin tonkimaan rasiaa ja huomasin siellä paprikan ja okran siemeniä, jotka ovat vanhentuneet ajat sitten. Paprikapussissa on parasta ennen päiväys 2014 ja okrassa 2013. Joskus pieni riskinotto voi kannattaa ja kyseiset pussit eivät parane rasiassa hautomalla. Niinpä laitoin eilen illalla okran siemenet likoamaan, koska ne ovat sellaisia vähän isompia nappuloita. Tänä aamuna on tarkoitus kylvää molemmat siemenet. Kuukalenterin mukaan nyt  pitäisi olla hyvä hetki kylvöille. Itse en ole koskaan kalenteria noudattanut enkä asialle mitenkään vihkiytynyt. Olisiko siinä syy kasvatusteni vaihtelevaan menestykseen?

Aikaisempia kylvöjäni olen tiiraillut suurentavat silmälasit päässä. Ihan kuin orvokin siemenissä olisi havaittavissa pientä eloa! Sen sijaan tomaattipotit näyttävät homehtuvan, kaikesta huolimatta. Ehkä vika oli siemenissä, talven ulkona viettäneessä taimimullassa tai sitten kuun asento oli väärä. Olipa miten tahansa, mutta tomaatinkylvöt pitänee aloittaa alusta. Olen sen verran oppinut tästä harrastuksessani, että tuleen ei kannata jäädä makaamaan. Jos joka homma menee pieleen, niin eikun kokeilemaan jotain uutta. Ei ne siemenet maailmasta lopu. Tila kasvatusikkunalta kyllä voi loppua, jos siemenhepuli pääsee kovin pahaksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti