Pihakierros, taimia ja kylvöjä

Viime päivät on satanut vettä aika lailla ja kevään odotus on jo kiihkeää. Pihakierroksella havaitsin, että jouluruusukin odottaa kevättä. Viime joulun alla se alkoi tekemään nuppuja, mutta lumi yllätti sen kesken kukinnan. Nyt kun lumipeite alkaa sulamaan jouluruusun päältä, se jatkaa kukintaa kuin koko talvea ei olisi ollutkaan.

Jänikset, citykanit tai jotkut muut pitkäkorvat tekivät keskitalvella tuhoja meidän paritalon asuntojen pihoja rajaavassa pikkusyreeniaidassa. Eräänä talvisena päivänä havaitsin, että syreenirivistön vieressä jälki oli kuin taistelutantereella. Todisteeksi tapahtumasta oli jäänyt myllätty lumipeite, katkenneita ja järsittyjä syreeninoksia sekä kasa papanoita. Leikkelin joku aika sitten katkenneita oksia ja siistin pensaita. Nyt kuitenkin lumen sulettua lisää näyttää siltä, että tuhot ulottuvat ihan pensaiden alareunaan asti. Taitaa olla pikkusyreenit liian hentoisia kasveja aitakasviksi. Ehkä ne pitäisi vaihtaa isompaan syreeniin. Mielessäni jo siintää jalosyreeni Moskovan Kaunotar. Mitä luulette, sopisiko se aitakasviksi pienelle pihalle?

Jouluruusu ponnistaa lumen alta

Taimiseimessä tapahtuu. Paprikat ovat itäneet, wuhuu! Kylvin ne tasan yksitoista päivää sitten ja eilen näkyi ensimmäisen kerran elonmerkkejä. Olin jo valmis luovuttamaan, niin on pitkä aika kymmenen vuorokautta yli-innokkaan puutarhurin kalenterissa.

Paprikat heräilevät

Kaiveltuani uudelleen siemenrasiaani, päädyin laittamaan multiin ikivanhaa salaattinauhaa, jossa siemenet ovat rivissä paperinauhan sisällä. Kylvin myös jotain siemensekoitusta, josta päällyspussi on hävinnyt. En ole ollenkaan varma, mitä tästä sekoituksesta kasvaa, mutta epäilen senkin olevan jonkin sortin salaattisekoitusta. Lisäksi minulla oli muutama ystävältäni saatu siemen pienen pienessä purkissa. Näistäkään siemenistä ei ole mitään hajua, mitä ne ovat. Sen verran uskallan veikata, että jotain perennaa niistä kasvaa. Muistan päivän, kun hän minulle jakoi oman siemenrasiansa aarteita. Siitä on kauan aikaa. Jännä nähdä, itääkö näistä mikään ja jos itää, niin mitä niistä tulee. Pääsette mukaan arvailemaan, kunhan jotain ilmestyy mullan pinnalle.

Tomaattirasiat toimivat minikasvihuoneina. Pienessä sanomalehtipotissa on itämässä yllätyskukkaa.

Perjantaina tuli tilaamani minikasvihuone. Se pääsi aurinkoiselle paikalle olohuoneen ikkunan eteen. Puolisoni totesi, että siinä se seisoo paraatipaikalla kuin alttari ikään. Kieltämättä mielikuva alttarista on aika osuva. Minikasvihuone muistuttaa muodoltaan vähän jotain alttarirakennelmaa. Minä kyykin sen ääressä päivät pitkät ja palvon pieniä kasvien alkuja lähes jumalallisena ihmeenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti