Tomaatinsiemenet multaan

Päivitin blogini kuvausta, koska tähän aikaan vuodesta moottoripyöräilystä ei riitä juttua joka viikolle. Jatkossa tarinoita tulee moottoripyöräilyn lisäksi perheemme koirista, jotka esittelin aiemmin sekä puutarhahöyryämisestäni. Tänään on vuorossa blogini ensimmäinen puutarha-aiheinen postaus.

Meidän puutarha on pieni paritalon piha, jossa kasvaa aitakasveina tuijia ja pikkusyreenejä. Tuija-aitaa reunustaa rivi kuunliljoja. Maanpeitekasveina pihalla kasvaa suikeroalpia ja pikkutalviota.
Perennapenkistä löytyy pionia, ritarinkannusta, keijunkukkaa, syysleimua, harmaakurjenpolvea ja jouluruusua. Lisäksi multaan on piiloteltu kaikenlaisia sipulikasveja, joiden nousemista maasta keväällä odotan innolla. Asunnossamme aurinkoinen terassi, jolle mahtuu pari Biolanin kasvusäkkiä kastelualtaineen sekä sekalainen määrä ruukkukasveja. Varjoisalta etupihalta löytyy iso kukkalaatikko, jonka istutussuunitelmat ovat vielä työn alla.

Tähän aikaan vuodesta puutarhahulluus nostaa päätään ja on aika alkaa suunnittelemaan seuraavan kevään viljelyksiä. Minusta siemenistä ja pienistä taimista kasvatus on puutarhaharrastuksessa puolet hauskuudesta. Toinen puoli on, kun näkee miten ihan pienestä siemenestä kasvaa upea kasvi.

Viime vuonna hommasin kasvusäkit ja kastelualtaat ihan liian myöhään. Avomaan kurkku tuotti hienosti satoa, mutta tomaatti ja paprika alkoivat tuottaa satoa vasta juuri ennen syyspakkasia. Tänä vuonna ajattelin olla ajoissa.

Aamulla väsäsin multapotteja sanomalehdestä kaulimen ja läpinäkyvän teipin avulla ja kylvin niihin miniluumutomaatin siemeniä. Siemenet sain kaupasta ostetuista espanjalaisista luumutomaateista, jotka siivutin ja kuivatin siivuja yön yli jääkaapin päällä talouspaperin päällä. En tiedä, oliko tämä vaihe millään tavalla tarpeellinen, mutta ajattelin, että se estäisi tomaattisiivuja homehtumasta alkumetreillä. En myöskään tiedä, itääkö nuo kaupan vihannesosastolta hankitut miniluumutomaatin siemenet. Mutta kokeilu on aina hauskaa. Laitoin multapotit jääkaapin päälle lämpimään sanomalehden sivulla peitettyinä odottamaan itämistä. Mikäli eloa ei näy noin viikon kuluessa, hommaan kaupasta uudet siemenet ihan siemenpussissa. Nyt odotetaan, mitä tapahtuu. Jännää!

2 kommenttia:

  1. Kylvöt ovat todellakin mukavia, kaikki se ideointi, odotus ja sitten ne ihanat mullasta putkahtelevat pikkutaimet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Ihana seurata siementen itämistä ja taimien kasvamista. Välillä meinaa vaan tila loppua niiden kaikkien taimipurnukoiden kanssa. =)

      Poista