Pelargoni- ja heliotrooppivauvoja sekä muita esikasvatuspuuhia

Tiistaina posti toi minulle kaksi ihanaa pakettia. Ihan kuin olisi tullut joulu keskelle kevättä.

Ensimmäisestä pahvilaatikosta paljastui kukkavauvoja, joille olin valmistellut kodit maitopurkeista etukäteen. Tänä kesänä etupihani varjoisaa kukkalaatikkoa koristaa kolme "Appleblossom"-ruusunnuppupelargonia ja neljä violettia heliotrooppia sekä runsaslukuinen määrä itse kasvatettuja orvokkeja. Heliotrooppi on minulle ihan uusi tuttavuus ja unohtelen jatkuvasti sen nimen. Etupihan kukkalaatikko on tuottanut minulle päänvaivaa, kun en ole keksinyt, mikä kasvi viihtyisi varjoisammassa paikassa. Päädyin kokeilemaan heliotrooppia luettuani jostakin, että se pärjäisi myös vähemmän aurinkoisella paikalla. Naapurilla kukkivat pelargonit koko viime kesän upeasti, joten päätin istuttaa myös niitä kukkalaatikkoon tänä vuonna.

Jotenkin minusta nämä pikkuiset kukkataimet, joita kevään ajan esikasvatetaan, hoivataan ja ulkoilutetaan hyvällä kelillä, ovat liikuttavia. Järkevä ihminen ostaisi taimet keväämmällä täysikokoisina, valmiina istutettavaksi suoraan ulos. Fiksu ja nuuka ihminen kasvattaisi taimet siemenestä tai tutulta saadusta pistokkaasta. Mutta minä tilaan ne netistä pieninä vauvoina ja ihailen taimia aikaisesta keväästä syksyyn saakka.

Ruusunnuppupelargoni "Appleblossom"


Violetteja heliotrooppeja


Pieniä orvokintaimia kauramaitopurkissa

Samalla kun istutin pelargonit ja heliotroopit maitopurkkeihin, päätin kylvää basilikan. Ohjeen mukaan basilika itää valoisassa, joten lykkäsin basilikarasian minikasvihuoneen aurinkoiselle hyllylle. Tämä minikasvihuoneeni on sijoitettu sisätiloihin tähän aikaan vuodesta ja auringon siihen porottaessa se voi muuttua saunaksi. Niinpä tein siitä riisutun mallin. Poistin siitä muovit ja nyt minikasvihuone on oikeasti vaan kukkahylly.

Vajaat neljä vuorokautta sitten kylvetty basilika ponnistaa jo mullasta

Toinen paketti sisälsi uuden makro-objektiivin Canonin vanhaan kameraani. Haaveena on saada tarkempia ja yksityiskohtaisempia lähikuvia kukkasista, ötököistä ja kaikista luonnosta löytyvistä pienistä ihmeistä. Nyt odotan kiihkeästi, että jotain uutta kuvattavaa ilmestyisi pihamaalle. Eilen näin ensimmäiset leskenlehdet kukassa, mutta ne eivät näyttäneet oikein kuvauksellisilta kaiken lian alla.

Tänään liotin jaloleinikkien juurakoita ja kruunuvuokkojen mukuloita muutaman tunnin ajan ja nyt ne odottavat istutusta. Pihalla talven viettäneestä puutarhamultasäkistä otettua multaa on lämpeämässä rasioissa kylpyhuoneen lattialle. Saa nähdä, tuleeko jaloleinikeistä ja kruunuvuokoista mitään tänä vuonna. Juurakot ja mukulat ovat olleet talven ajan kuiviltaan kirjahyllyn päällä rasiassa. Viime kesänä molemmat kasvit kukkivat huonosti ja niihin iski härmä tai joku muu kasvitauti, joka lakastutti lehdet  nopeasti. Minulla meni kasvatushommat pieleen viime vuonna, kun istutin juurakot ja mukulat suoraan ulos, kylmään multaan varjoisaan kukkalaatikkoon. Tänä vuonna ajattelin tehdä kaiken toisin. Esikasvatan kukat lämpimässä mullassa valoisan ikkunan edessä ja istutan kesällä ne aurinkoiselle terassille johonkin isoon ruukkuun.

Jaloleinikin juurakoita

Kruunuvuokon mukula

Eilen näin kaksi Harrikkaa, yhteensä niitä olen nähnyt neljä tänä keväänä. Oma pyöränikin olisi jo ihan valmiina kotiin noudettavaksi. Valitettavasti polveni vamma näyttää olevan sen verran vakavampaa laatua, että hetki pitää vielä parannella ennenkuin moottoripyörän selkään uskaltaa hypätä.

4 kommenttia:

  1. Minulla oli viime vuonna ekaa kertaa heliotrooppia, mutta taisi olla liian varjoisassa paikassa, eikä kovin runsaasti kukkineet. Pelargonien minitaimet on ihania😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan, miten mun heliotrooppien käy. Olisi edes vihreä, jos ei kuki. Viime vuonna etupihan kukkalaatikossa olivat nuo jaloleinikit ja kruunuvuokot.Ne olivat kauhean näköisiä, kun lehtiin tuli jotain härmää ja ne lakastuivat, vaikka muutaman kukan tekivätkin. Kateellisena katselin naapurin kukkalaatikkoa, jossa pelargonit ja lumihiutaleet kukoistivat koko kesän.

      Olen miettinyt, että talvehtisiko siinä laatikossa perannat. Ainakin muratti talvehti yhtenä vuonna, vaikkei ollut edes tarkoitus sitä talvettaa. Se vaan jäi siihen laatikkoon syksyllä ja ajattelin keväällä siitä heittää roskiin. Olikin kasvattanut valtavat juuret eikä meinannut haluta irrota laatikosta. Olen enemmän perannaihminen ja en oikein tajua näistä kesäkukkahommista paljoa. Mutta ehkä voin oppia.

      Kiitos kommentistasi! Ihanaa sunnuntaita! =)

      Poista
  2. Hienoja taimivauvoja!
    Mukavia hetkiä myös makro-objektiivin kera. Se on mukavaa puuhaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Makro-objektiivin kanssa puuhailu on tosiaan mukavaa puuhaa. Näin kesää kohti mentäessä kuvausaiheita ilmestyy lisää koko ajan.

      Hyvää viikon jatkoa keleistä huolimatta! =)

      Poista