The Kulture Kustom Show 2019, Vasili Gostinetsin tarina

"Neuvostoliitossa 1965 järjestettiin maailmanennätysajon varjolla salainen tieteellinen koe. Tarkoitus oli testata uutta amfetamiinijohdannaista piristettä joka antaisi sotilaille jopa kahden viikon toiminta-ajan.

Noin kahden viikon yhtäjaksoinen ajo moottoriajoneuvolla tuntui hyvältä keinolta testata piristettä ja samalla saataisiin maailmalle osoitettua neuvostokansalaisen ylivertaisuutta.

Tähän tarkoitukseen rakennettiin erikoisvalmisteinen skootteri, valmistajana puolustusteollisuuden suuryhtiö TMZ eli "Tulskij Masinostroitelnij Zavod Imeni Rjabikova"

Skootteri oli varustettu mm. toiletti-istuimella, joka mahdollisti pitkäjaksoisen istumisen, kuljettajan avattavissa olevalla lisäpolttoainesäiliöllä tankkiautosta vauhdissa tapahtuvaa tankkausta varten sekä useilla pienillä lisävarusteilla kuten esim. Makarov-pistooli mahdollisia sabotointiyrityksiä varten.

Myös moottori oli tasapainotettu ja optimoitu pitkää yhtäjaksoista käyntiä varten, vaihteistoöljylle tehtiin säiliöstä tapahtuva lisäöljyn pumppaus 1000 kilometrin välein, vanha ylimääräinen öljy poistui ylivuotoputkea pitkin pois vaihdelaatikosta.

Ajon oli tarkoitus lähteä Leningradista (nyk. Pietari) ja käydä kääntymässä Vladivostokin Keskusaukiolla ja palata takaisin Leningradiin.

Matkaa kaikkineen kertyi 20 000 km.

Kuljettajaksi valittiin monessa yhteydessä ansioitunut puna-armeijan majuri Vasili Gostinets (s. 7.5.1927 Ukrut)

Lähtöpäiväksi asetettiin 7.5.1965 (Vasilin syntymäpäivä).

Tuona päivänä matka lähtikin hienosti käyntiin, Vasili starttasi skootterinsa ihmisten hurratessa ja punalippujen liehuessa.

Kaikki menikin hyvin, matka Vladivostokiin onnistui täydellisesti, Vasilille nakattiin ruokareppu aina tietyin väliajoin, mahorkkaa ja myös vodkaa kului ajaessa.

Ja Vasili ajoi, ajoi ja ajoi...

Tosin paluumatkalla Vasili ei vastannut enää huuteluihin ja verta tihkui korvista ja nenästä.

Kunnes sitten Irkutskin tienoilla yht'äkkiä skootteri ja kuljettaja katosivat jäljettömiin.

Ja samalla alkoivat hallituksen peittelytoimet.

Kaikki mahdolliset dokumentit hävitettiin, ihmiset peloteltiin puhumasta asiasta, jonkun ajan kuluttua koko tapausta ei enää ollut olemassakaan.

Ja näin jatkuikin ihan näihin päiviin saakka, kunnes monien yhteensattumien kautta eräästä Irkutskilaisesta ladosta löytyikin Vasilin skootteri.

Vasili itse on edelleen kadoksissa..."

Yllä oleva teksti on suora kopio The Kulture Kustom Show:ssa olleista kylteistä. Minusta tämä tarina oli niin mielenkiintoinen, että päätin laittaa sen tänne teidän luettavaksi. Lopussa vielä valokuvat kylteistä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti