Muuttotavaroiden pakkausta

Pahoittelut näin alkuun kaikille, jotka ovat kyllästyneet lukemaan minun muuttotouhuista ja -mietteistä.

Elämä on pyörinyt viime kuukaudet muuttoasioiden ympärillä. Monenlaista paperihommaa on hoidettu uuden talon ostamisen ja entisen asunto-osakkeen myymisen tiimoilta. Isona apuna asioiden järjestelyssä ovat olleet puolisoni vanhemmat, jotka asuvat meidän tulevalla kotipaikkakunnalla.

Henkinen työ, mitä joutuu väistämättä tekemään näin ison muutoksen äärellä, jäi alkuun kaiken paperin pyörityksen jalkoihin. Viime aikoina on sitäkin tullut käsiteltyä ja siitä aihepiiristä olenkin kirjoittanut edelliset postaukset, jotka löytyvät postauksista Uuden äärellä ja Pohdintaa elämästä, kuolemasta ja kaikenlaisista lähdöistä.

Muuttoon liittyy kolmaskin osio, eli ihan se fyysinen muutto. Tavarat täytyy pakata laatikoihin ja nyssäköihin, kantaa muuttoautoon ja siivota vanha koti ennen lähtöä. Uudessa kodissa sitten puretaan laatikot ja asetellaan tavarat uusille paikoilleen. Minusta ehkä parasta on tämä, kun pääsee vihdoin tekemään jotain fyysistä.

Noin viikko sitten aloitin pakkaamisen. Tällä hetkellä tietokonehuoneen seinustalla on kaksitoista Ikean muuttolaatikkoa täynnä tavaraa siistissä rivissä ja pinossa. Kirsikkana kakun päällä nököttää yksinäinen banaanilaatikko, joka pitää sisällään minun epämääräisen laukkukokoelmani ja joka on siirtynyt purkamattomana osoitteesta toiseen.

En ole varsinaisesti käsilaukkuihminen. Rento olkalaukku, yleensä aina se sama, kulkee mukanani kauppareissuilla. Työmatkoilla minua palvelee uskollisesti jo vähän nuhjaantunut punainen, nahkasomisteinen Fjällräven-reppu.

Mutta takaisin pakkaamiseen. Ikean pahviset muuttolaatikot ovat mahtavia. Ne laskostuvat pieneen tilaan, kun eivät ole käytössä ja kestävät tarvittaessa useammankin muuton. Niitä voi käyttää myös varastolaatikkoina. Laatikoita ei ole hinnallakaan pilattu. Toki pahvisia muuttolaatikoita myyvät monet muutkin liikkeet, mutta me ollaan totuttu noihin Ikean laatikoihin. Muutossa on erityisen kätevää, että kaikki laatikot ovat suurin piirtein samanmuotoisia, niin pinoutuvat muuttoautoon nätimmin.

Minä olen ajatellut jatkokäyttää nuo Ikean pahvilaatikot viljelylaatikoiden pohjalla estämässä rikkaruohojen kasvua. Siis ne ylimääräiset laatikot, jotka eivät päädy varastokäyttöön.

Olen aiemmin suorittanut monta muuttoa myös banaanilaatikoiden voimalla. Niiden etuna on ehdottomasti se, että jos vaan jostain laatikoita onnistuu löytämään, niin nehän ei maksa mitään. Banaanilaatikoita kannattaa kysellä lähikaupoista, jos semmoisista muuttolaatikkoina haaveilee.

Hengarissa roikkuvat juhlavaatteet olen pussittanut 200-litraisiin jätesäkkeihin viiden hengarin nipuissa. Teippasin hengarit nippuun pakkausteipilla ripustuskoukun juuresta. Jätesäkin pohjaan leikkasin reiän, josta pujotin hengarinipun. Lopuksi viimeistelin näin syntyneen pukupussin sulkemalla pakkausteipillä avonaisen alaosan.

Vielä on paljon pakkaamatta. Vaatekaapin käyttövaatteet ja ulkovaatteet heitän jätesäkkeihin viime hetkellä. Kovin paljoa etukäteen ei voi pakata vaatteita, jotka ovat vielä käytössä arjessa.

Keittiössä tyhjennämme keittiön kaappeja, jääkaappia ja pakastinta tekemällä niiden sisällöistä ruokaa. Koetamme ostaa mahdollisimman vähän uutta syötävää. Pakastin olisi tarkoitus saada tyhjäksi jo muutamaa päivää ennen muuttoa, jotta sen voisi sulattaa hyvissä ajoin ennen lähtöä. Varsinainen pakkaus keittiössä myös jää melko viime tinkaan, koska kyllähän ihmisen pitää syödä.

Muutto on kovaa hommaa. Mutta kuten jo aiemmin mainitsin, niin kokemusta muutoista löytyy meidän perheessä. Tavaroiden pakkaus, kantaminen muuttoautoon ja muuttoautosta pois sujuu jo melko rutiinilla. Odotan jo innolla, että pääsen asettelemaan uuteen kotiini tavaroita paikoilleen. Se on niin ihanaa!

10 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä tässä. Melkoinen homma on kokonaisen huushollin muuttaminen! Naurattaa tuo laukkujen banaanilaatikko, purkamaton vuodesta toiseen :-D Täälläkin lienee sellaista rojua vaikka kuinka, jota ei oikeasti käytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siitä banaanilaatikosta on aina joskus paria päällimäistä laukkua käytetty. =D Mutta joo, ei tuo ainoa laatikko ole, joka on ollut purkamatta. Varastosta niitä löytyy lisää. Täytyisi taas inventoida laatikot oikein ajatuksella, mutta ehkä sitten uudessa osoitteessa. Tällä hetkellä meno on sen verran hektistä, ettei energia riitä moiseen.

   Poista
 2. Muutto varsinkin toiselle paikkakunnalle on aikamoinen ruljanssi. Meillä tavarat ovat siirtyneet kodista toiseen pari kertaa ja kummallakin kerralla loppujen lopuksi aika lyhyellä varoitusajalla. Talokaupoistakin muuttoon oli vain kuukausi. Ensimmäisessä muutossa matkaa ei ollut kuin kilometrin verran, joten se sujui helposti, mutta seuraava kerta olikin sitten jo toiselle paikkakunnalle. Meillä muutot hoidettiin ihan vain banaanilaatikoiden ja jätesäkkien voimalla. Kauhulla odotan seuraavaa muuttoa, milloin se tuleekaan eteen, sillä lasten (ja puutarhan) takia tavaramäärä on varmasti kymmenkertaistunut. Miten sitä roinaa kertyykään niin valtavasti?! Meillä sentään kaikki muuttolaatikot tyhjennettiin, mutta epäilen vahvasti, että isännällä siirtyi muutosta toiseen tavaraa, jota hän ei ole kymmeneen vuoteen tarvinnut :D Tsemppiä muuttopuuhiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! Kyllähän tämä aikamoinen homma on. Tavaramäärä tosin on melko pieni, kun ollaan niin monesti muutettu ja tällä hetkellä asutaan aika pienessä asunnossa. Mutta muutto toiselle paikkakunnalle on iso asia ihan muuten kuin vain muuttotavaroiden määrän vuoksi. Banaanilaatikot on tosi hyviä muutossa!

   Poista
 3. Muutto on kova urakka, ei siitä mihinkään pääse. Toisaalta muuton yhteydessä tulee kerrankin pakosti siivottua kaapit ja kellarit. Ennen nykyistä kotia muutimme monta kertaa. Kävimme myös kavereita ja sukulaisia muuttamassa, joten monenmoista muuttoa olemme nähneet. Karmein muutto oli sellainen, jossa muuttoavuksi saavuttuamme jouduimme ottamaan tauluja seiniltä, asstioita kaapeista, hakemaan kaupasta muovikasseja ja laatikoita. Ja tietenkin pakkaamaan. Juuri mitään ei oltu etukäteen tehty. Ja muutto suuntasi 200 km:n päähän. Mahtoivatko ikinä löytää kaikkia tavaroitaan, tuskin ainakaan ehjinä.

  Nykyisin muuttolaatikoita on vähän joka kaupalla. Ikean laatikoita käytimme vanhempieni muutossa. Ne ovat oivallisia myös myöhempää säilytystä varten. Kauhulla ajattelen aikaa, jos/kun tästä talosta muutamme. Valtava kellari täynnä kamaa, jota tuskin kukaan huolii. Olen yrittänyt vähitellen hävittää kellarista turhaa tavaraa, mutta Ukkokulta on varsinainen hamsteri erilaisen rakennustarvikkeen suhteen. Jos vaikka joskus tarvitsee...

  Hyvin muuttojuttujasi jaksaa lukea. Toivottavasti kerrot myös muuton jälkeisestä ajasta - kunhan ehdit ja jaksat. Tsemppiä urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä!

   Me ollaan varattu muuttoon hyvin aikaa. Koirat menevät mummolaan jo viikkoa etukäteen ja viimeinen viikonloppu on pyhitetty pakkaukselle ja siivoukselle. Pitäisi olla valmista silloin maanantaiaamuna, kun muuttoauto tulee.

   Minä olen aina tykännyt siitä, että muuton yhteydessä tulee käytyä läpi kaapit. Ja kun on muutettu aina vaan vähän pienempään, niin on ollut pakko luopua turhasta. (Vaikka jostain sitä on taas siunaantunut lisää.) Nyt sitten muutetaan tuplasti isompaan, joten tilaa on.
   Pelkään pahoin, että meilläkin alkaa nyt tavaraa kerääntymään. Mies on listaillut tarvittavia työkaluja ja koneita ja minulle tulee ihan oma ompelu- ja askarteluhuone.

   Meillä on sellainen ajatus, että tämä olisi viimeinen muutto. Alkaa hiljalleen tuntua siltä, että jatkuva muuttaminen rassaa, vaikka olenkin ihan muutaman kilometrin säteellä suorittanut suurimman osan muutoista. Nyt tekisi mieli kuitenkin asettua paikoilleen ja saada vihdoin se pionipuska kukkimaan upeasti. Aina kun olen hommannut pionin, niin juuri kun se on juurtunut ja tehnyt ensimmäiset kukkansa, on tullut muutto eteen taas.

   Muuton jälkeen minulla on näillä näkymin hyvin aikaa kirjoitella blogia. Tai no, onhan siinä kodissa ja pihassa laittamista. Mutta saatanpa kirjoittaa vielä tästä muuttoaiheestakin, kun huomasin, että jotain jäi kertomatta. ;)Muuttoon on kuitenkin vielä melkein kolme viikkoa. =D

   Poista
 4. Hei löysin sattumalta blogisi. Muutto on kovaa puuhaa henkisesti kuin ruumillisestikkin. Me emme ole muuttaneet vuosikymmeniin, paitsi kun ostimme mökin noin seitsemän vuotta sitten. Tavaraa ei omasta takaa ollut sinne viedä, mutta siellä oli sitäkin enemmän rojua joka puolella. Oli ulkona sekä sisällä. Yksi sänkykin oli kiinni naulattu seinään. Kauppakirjaan ehdoksi laitettiin kyllä määrättyjen asioiden poisvieminen, mutta kaikkea ei huomannut edes kirjata. Jääkaappi oli jätetty itsekseen sulamaan ja tungettu vain muutama iso pyyhe imemään vedet. Mutta se haju 😰. Ulkona kun kaivettiin maata huomattiin että sinne oli haudattu yksi iso kylpyamme ja se taas oli täynnä vanhoja seinälaattoja. Tämä lista voisi jatkua loputtomiin. 😀. Vieläkin on paljon kohentaminen tarvetta kun vielä olemme laajentaneet mökkiä ja pihaympäristöä istutuksella. Teillä on ihania aikoja edessä varmasti paljon kuin myös työtä. Minulla on puutarha blogi mutta talvella kun puutarha hiljenee niin postaan käsitöistä, sisustuksesta ja leipomisesta. Tervetuloa kurkkaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit blogiini vierailulle. =)

   Onpas teillä ollut tavaraa mökissä ja mökin ulkopuolella. Tuo kylpyamme täynnä laattoja on kyllä ihan huippu. Huh huijaa!

   Pistäydyn blogissasi vastavierailulla. Itsekin olen ajatellut harrastaa enemmän käsitöitä, sisustusta ja leipomista sekä muuta ruoanlaittoa, kun pääsen omaan kotiin maaseudun rauhaan ja työkiireet vähän helpottaa.

   Poista
 5. Itse useasti käytän muutossa banaanilaatikoita. Ne ovat todella kestäviä. Viime muutto onneksi muutenkin meni hyvin, kaksi kertaa tarvitsi vain pakettiautolla viedä tavaraa. https://www.pakuvuokra.fi/pakettiauton-vuokraus/

  VastaaPoista
 6. Täytyykin mainitsemisia pahvilaatikoita suositella naapurille. Heillä o muutto edessä. Voi toki olla, että aikovat myös käyttää muuttopalvelua. Siinä varmasti saa laatikot heiltä. Kiitos jakamisesta. http://ezpalvelut.com/

  VastaaPoista